5.5.15

Burj Khalifa

Impian naik ke Burj Khalifa termakbul selepas 2 bulan lebih menetap di Abu Dhabi. 
Tq kawan-kawan husband yang buat plan ke Burj Khalifa. Korang memang awesome habis. Plan yang korang buat memang menjadi dan sentiasa havock. 





So pada 1 May 2015 aku dapat jejakkan kaki ke Burj Khalifa buat pertama kalinya. Tak terkata happynya. Tq suami tercinta walaupun lambat tapi tetap tunaikan permintaan isterimu. 

So kepada yang nak ke Dubai tu, jangan lupa naik ke Burj Khalifa. Tiket book online jerk keh.

Rugi tak naik kalau dah sampai Dubai. Tak tidur malam nanti. Hehehe. Jadi plan cun-cun kalau nak ke Dubai ni. Pastikan tempat-tempat menarik wajib di lawati keh.

Sebelum naik Burj Khalifa, korang boleh jalan-jalan tengok segala jenis butik kat Dubai Mall. 
Ya allah, besar sungguh Dubai Mall. Korang kalau datang Dubai wajib singgah. Sehari tak cukup nak tawaf. Besar dan sangat menarik. Makan masa 2 hari kot nak habiskan mall ni, atau dari pagi sampai malam. 



Aku yang kaki mall ni pon kalah dengan Dubai Mall ni. Ada rezeki aku nak pergi lagi. Banyak butik aku tak masuk sebab penat :| , Paling best, dah nak balik aku nampak orang bawak paper bag KENZO oiii. Alahai...kumpunan aku! Tak pe, simpan duit, nak repeat boleh tak sayangku?

Tempat makan korang jangan risau. Food court kat Dubai Mall ni terbaik. Segala jenis makanan ada. Order saja keh. 


Tiket naik Burj Khalifa ni boleh beli online je. So better beli online keh!!!


Dah kenyang, dah tawaf shopping mall, dah naik Burj Khalifa jangan lupa tengok air pancut kat luar mall jugal. Air pancut ada muzik. Aku tak snap pic. Tapi ada rakam video, ada masa aku upload kat blog ni.

Naik sampan pon boleh. Aku tak sempat naik   sebab tawaf mall tak habis-habis. Selesai semua melawat balik ke hotel. Walaupun banyak tempat tak pergi. Tapi dapat naik Burj Khalifa adalah impian aku sejak dulu lagi. 






Memang berpuas hati. Tiada kata selain gembira dan syukur pada mu Ya Allah. Impian tercapai. Impian aku ni tinggi. Biar tak de pelajaran tapi kena ada cita-cita. Biar mimpi sampai ke bintang supaya ada sinar akan datang. Apa juga perancangan , semuanya di tentukan oleh Allah SWT.






Sekian untuk kali ni. Gambar jerk 500 keping. Aku upload yang penting jerk lah!




20.4.15

Pada Zaman Dahulu...

Hari ni tiba tiba aku teringin nak baca blog Yuyu Zulaikha. Bila baca terbaca kisah silam dia. Susahnya dia dulu. Tapi tak ada siapa tahu susah lagi kehidupan aku. Mungkin kesusahan dulu setimpal apa yang aku dapat sekarang. Alhamdulillah syukur. Masih ada ruang untuk merasa kesenangan sedikit. Walaupun tak kaya. Tapi selesa.

Aku rindu arwah atok. Walaupun atok tiri tapi dia lah penyelamat aku. Kalau tak aku dah di ambil oleh keluarga angkat dan apa nasib aku sekarang pon aku tak tahu. Allah uji aku sehebat hebat ujian. Penuh dengan kesusahan. Pernah tinggal di rumah yang berlantaikan tanah dan di lapik tikar getah je. Pernah merasa air telaga/perigi. Pernah pakai pelita. Eh betul ke? Jangan nak memain liza oii.

Ada seorang kawan je tahu kesusahan aku. Pernah datang rumah aku masa aku darjah 4. Tahun 1997 masa tu. Dia tahu la kat mana aku tinggal. Macam mana keadaan rumah aku. Pergi sekolah pon baju tak iron. Sebab tak de iron. Kalau ada iron pon nak cucuk kat mana? Mana ada elektrik kan?

Tapi kalau di ingatkan kembali , zaman itu sangat bahagia. Tak semua laluinya. Hanya insan-insan terpilih jerk tau. Kuat dengan tak kuat je. Bila hujan dan angin kuat , pakat semua keluar rumah. Sebab rumah tak kukuh. Menangis lah kalau tahun 2015 aku hidup dalam keadaan macam tu.

Pendek kata serba kekurangan. Bila kerajaan ambil kawasan setinggan kami untuk di jadikan perumahan, kami semua berpindah ke kampung melayu subang. Tak jauh mana pun. Kawasan setinggan kami sekarang adalah Daisy Apartment kat Subang Perdana je. Pindah kat Kampung Melayu Subang pon sebab dapat tumpang tanah saudara opah aku.

Masa tu mewah sikit la. Merasa la ada bilik sendiri. Isk, kalau nak ingat balik, rumah tu pon teruk jugak. Hehehehe. Arwah atok aku buat rumah ikut dan je. Janji dpt berteduh. Duduk rumah tu lama, dari aku darjah 6 tahun 1999 sampai aku nikah.

Jadi janganlah pandang kesenangan yang aku ada pada hari ini. Pandang lah apa yang pernah aku lalui sebelum ini. Ya Allah Ya Tuhan Ku , tiada kata lain selain bersyukur. Jadi tak perlulah suruh aku nak jadi padi supaya menunduk bila berisi atau tak perlu sound aku supaya jangan berlagak, jangan menunjuk. Semua yang aku ada adalah dengan usaha aku sendiri. Jadi aku akan jadi diri aku, aku tak nak jadi padi lah , jadi apa-apa lah.

Kerana aku bukan jutawan pOn. Nak apa pon semua kena ikhtiar, kumpul duit sikit-sikit. Cuit sana, cuit sini. Selit sana, selit sini. Bukan nya nak pom dapat. Mungkin orang nampak bila dah dapat. Macam mana aku dapatkan orang pun tak tahu. Eh tetiba emo di tengah malam buta. Waktu Malaysia dah nak pukul 6 pagi. Waktu Abu Dhabi nak dekat pukul 2 pagi.

Mata segar bugar lagi ni. Gara-gara minum air kopi. Jadi semangat nak update blog sepantas kilat.

15.4.15

Saadiyat Beach , Abu Dhabi

Peram di draf tu dah menjadi kebiasaan aku. Malas malas dan malas. Tapi nak share sikit pasal satu beach yang aku pergi kat Abu Dhabi ni.
Beach dia osem sangat. Letak kali, jerlus...kaki tenggelam. Sebab pasir dia halus sangat.





Nak di jadi kan cerita beach ni masuk kena bayar. Weekend price lain. Weekdays price lain. Kerusi kat dalam pon kena bayar. 
Berapa tu biarlah rahsia, tapi yang penting seorang tak sampai 100 dirham pon. Anak-anak free. Makanan tak boleh bawak masuk. Kalau korang nak bawak , kalau kena tahan saya tak jamin. Up to u :)




tengok pasir dia. halus je.





Air dia cantik sangat. Subhanallah..Allahuakbar. Ini jer la yang aku boleh kata kan tentang beach ni. So kalau korang ke Abu Dhabi , singgah lah. Nikmati indahnya ciptaan Allah SWT.
Aku datang sini pon tak mandi manda. Tengok anak-anak dan husband je mandi. Isk menyesal laaa tak mandi. Inshaallah , ada rezeki mai lagi. Tatau la bila kan. Nak jelajah dulu 1 Abu Dhabi. Makan tahun kot. Sebab plan banyak sangat, nak ke sana, nak ke sini. 
Malas pon ye. Yang tahu nak g shopping mall minum kopi je. Sambil window shopping. Tu je yang cool buat masa sekarang.




Jangan risau, kat sini ada tempat salin baju yang selesa. :)